Kiemelt Híreink

No result...

zo

Mozgáskotta logo

Tankötelezettség - Iskolaérettség

  play

Sikeres iskolakezdés: tájékoztató videók

Ünnepeink, hagyományaink

Szeptember:

Fontosnak tartjuk a gyerekek születésnapjának a megünneplését is: csoportonként, az erre az alkalomra készített kis kerámia tortákon, gyertyagyújtással, énekléssel és jókívánságokkal köszöntjük az ünnepeltet!

 

09.17. Óvoda szülinapja: Az óvoda születésnapját- intézményi szinten- rendhagyó módon minden évben megünnepeljük közös énekléssel, zenéléssel. Büszkék vagyunk óvodánk 126 éves múltjára, őrizzük értkékeit. Szívesen visszaemlékezünk a régmúltra: ilyenkor az óvoda egy helységében korabeli fotókból-, játékokból- és használati tárgyakból kiállítást rendezünk.

09.30. Népmese napja: A jeles nap különleges lehetőséget teremt a gyerekek számára, hogy ellátogassanak a mese/ népmese varázslatos világába. A csoportok különböző, komplex formákban ismerkedhetnek a mesefajtákkal és dramatikus játékokkal. Erre az alkalomra az óvodapedagógusok a gyerekek részére közösen előadott mese dramatizálásával díszlettel, jelmezekkel készülnek.

Október

10.01. A zene világnapja / A zene hete: projekthét keretein belül minden csoport együtt zenél, énekel. Hangszerkiállítást rendezünk, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a különböző hangszerfajtákkal, és a hangszerek megszólaltatásának technikájával. Szívesen alkalmazzuk a Veronika zeneprojekt játékait az udvaron, és közös táncházzal zárjuk a napot, hetet.

10.04. Az állatok világnapja / Állatok hete: A projekt hetében: a különböző óvodai tevékenységek és ismeretfejlesztő játékok segítségével ismerkedhetnek a gyerekek a szűkebb és tágabb környezetükben élő állatokkal. Fontosnak tartjuk az állatokhoz kapcsolódó pozitív érzelmi viszony erősítését, és hogy felhívjuk a figyelmüket az állatvédelem fontosságára. A gyerekek nagy örömére ellátogatunk ilyenkor az állatkertbe is.

November

11.11 Márton nap / Márton hete: A jeles naphoz kapcsolódó változatos tevékenységek során a gyerekek megismerkednek a Márton napjához kötődő hagyományokkal, népszokásokkal.

A gyerekekkel lampionokat barkácsolunk, melyekből kiállítást rendezünk az óvoda udvarán. A csoportok dramatizálással, libalakomával és lampionos felvonulással emlékeznek Szent Márton történetére.

December

Advent: Fontosnak tartjuk, hogy a közös ünnepvárás-, ünnepre hangolódás időszakát áthassa a mindennapi örömszerzés, az „adni öröm” érzésének átélése. Ajándékokat készítünk a családoknak, és a többi csoport részére is. Hagyománnyá vált a mézeskalácssütés, az ünnepi zene hallgatása, és az ünnepi énekek éneklése. A hangulat megteremtéséhez dekorációt is készítünk, mellyel együtt díszítjük, szépítjük óvodánkat. A családokkal közös ünnepi kézművesdélután is hagyományink, amit csoportszinten szervezünk meg.

Mikulás: A témához kapcsolódó tevékenységek és a gyerekek ajándékozása csoport szinten történik. Játék során Mikulásvárost „építünk”, és a gyerekek maguk is beöltözhetnek kis mikulásokká és manókká: a jócselekedetek tudatosítására nagy hangsúlyt fektetünk.

Luca nap: A jeles napon felelevenítjük a gyerekekkel a Luca napi népszokásokat, népi megfigyeléseket. Kis cserepekbe Luca búzát vetünk, és minden nap figyeljük a változásokat.

Madárkarácsony: Zöld óvodaként nem feledkezünk meg az állatokról, madarakról sem. Szeretnénk széppé tenni számukra is ezt a szép ünnepet: a madarak számára finom, ízletes eleséggel, madárkaláccsal feldíszítjük az udvar fáit, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet.

Karácsony ünnepét minden csoport külön ünnepli.: az ajándékvárás pillanatait közös énekléssel, mesehallgatással, beszélgetéssel tesszük még meghittebbé, bensőségessé. Az ajándékok bontogatása, és az új játékok adta pozitív élmények teszik izgalmassá, és titokzatossá az ünnepet.

Február

Maci hét: A medve téli álomból való ébredése, barlangból való kibújásához köthető néphagyományok felelevenítése, és tél végződéséhez kapcsolódó hiedelmek megismerése, a természet változásának nyomon követése.

Farsang: Óvodánkban a Farsang mindig a legszínesebb, legvidámabb időszak. Télűző-, farsangi népszokásokkal ismerkedünk, kiszebábot készítünk, cirkuszost, álarcosbálost játszunk.

A gyerekek munkáival: színes álarcokkal, füzérekkel feldíszítjük a csoportszobákat.

A farsangi jelmezes-zenés mulatságunkra a szülőket is meghívjuk: a vidám vetélkedőkkel teli délelőttön ők is velünk játszhatnak.

Március

Március 15.: A játékosság elvét követve változatos tevékenységekkel tudatosítjuk, erősítjük bennük a nemzeti hovatartozás érzését. A gyerekekkel nemzeti színű kokárdákat, zászlókat készítünk, a lányoknak pártát-, a fiúknak csákót hajtogatunk melyekkel huszárost, várépítőst játszunk.

Március 22: A víz világnapja: A víz élettani szerepével, körforgásával ismerkedünk, vizes kísérleteket végzünk, a vízzel való takarékoskodásra hívjuk fel a figyelmet, Zöld óvodaként ez különösen fontos feladatunk.

Április

Húsvét: A húsvéti népszokásokkal, népi hagyományokkal ismerkedünk. A komplex tevékenységek témáját áthatja az ünnepre készülődés: különböző technikával tojásokat festünk, díszítünk, papírból és tojástartóból nyuszit, csibét, dekorációt barkácsolunk. Húsvéti köszöntő-locsoló verseket, dalokat tanulunk. A Húsvéti nyuszi mindig az ünnep után jön az oviba.

04. 22. A Föld napja Egész évben fontosnak tartjuk a környezettudatos magatartás alakítását, de a jeles nap alkalmával kiemelten foglalkozunk a Föld értékeivel, védelmével. Felhívjuk figyelmüket a környezetvédelem, a hulladékkezelés fontoságára. Tevékeny, tapasztalatszerzési lehetőségek biztosításával szépítjük, óvjuk környezetünket: az udvaron a virágokat-, a veteményeskertbe magokat, palántákat ültetünk, és folyamatosan gondozzuk.

Május

Anyák napjára mindig nagy örömmel készül minden csoport. Anyák napi köszöntőket, dalokat tanulunk. Ajándékokat készítünk, sütünk az édesanyáknak, de rendhagyó módon az ajándékozás örömteli pillanatait meghagyjuk a családoknak. hogy a gyerekek az otthonukban, a családdal együtt élje meg.

05.10. Madarak és Fák Napja/ hete kiemelten foglalkozunk a természetvédelemmel, a madarak védelmével. Változatos, és játékos tevékenységek felkínálásával ismerkednek a Magyarországon élő madárfajokkal, az év madarával. Az erdei kirándulással, Madarász-ovi foglalkozásokkal tesszük élményszerűbbé a programot.

05.25. Oviolimpia A heti projekt során minden csoport együtt mozog! Az udvaron változatos, mozgásos játékokat játszunk, versenyeket szervezünk egymás-, és a csoportok között.

Egészségbüfét alakítunk ki, ahol csupa finom, és egészséges ételeket/italokat ehetünk, ihatunk.

Június

Évzáró/ ballagás: Óvodánkban, az évzáróval egybekötött ballagást csoportszinten tartjuk.

Ezen a napon dramatizálással, verssel, énekkel zárjuk az évet, és elbúcsúztatjuk az iskolába készülő gyerekeket. Ez alkalomból a családokkal együtt évzáró-kirándulást is szervezünk a természetbe, ahol közösen főzünk, szalonnát sütünk, és mozgásos, ügyességi játékokat játszunk.

Kodály Zoltán Utcai Tagóvoda

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Kodály Ovi Facebook

Események a Kodály Óvodában

Nincsenek események a napárban
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31