Kiemelt Híreink

Tankötelezettség - Iskolaérettség

  play

Sikeres iskolakezdés: tájékoztató videók

zoldovoda

PTE partnerboldogovoda

Mozgáskotta logo

bozsik program

 

 

 

 

Óvoda-iskola átmenet segítő program

Az óvoda-iskola átmenet kérdésköre az óvodai nevelés egyik kiemelten fontos területe. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy az iskolakészültség, az iskolai tanulásra való alkalmasság a gyermekek jelentős hányadánál nem éri el a sikeres, örömet okozó tanuláshoz elégséges alapot jelentő szintet. A kezdeti nehézségek okozta érzelmi behatások befolyásolják a gyermekek iskolai előmenetét: jelentős mértékben csökkenhet a tanulási motiváció, a motivációhiány pedig gátja a későbbi felzárkózásnak is.

Valljuk, hogy a gyermekek iskolára való felkészítéséhez tudatosság, flexibilitás, a szülőkkel való együttműködés szükséges. Elengedhetetlen, hogy ismerjük a gyermekek képességeinek fejlettségi szintjét.

A sikeres iskolakezdés tényezői:

iskolakezdes

Célunk: óvodából iskolába történő zökkenőmentesen átmenetet biztosítása

Az óvodát elhagyó gyermek minden tudás birtokosa, amelyet óvodásként megszerezhetett, az iskolába lépés azonban új kihívások elé állítja őket.

2021. szeptemberétől tervezzük, a nagycsoportos korú gyermekeink számára, az óvoda-iskola átmenet megsegítését elősegítő program bevezetését, mely a gyermekeinknek tenné gördülékenyebbé az intézményátlépés nehézségeit.

Óvodáskor végére a gyermek, aki iskolaérettként intézményt vált, mindazokkal a kompetenciákkal rendelkezik, amely az óvodásokkal kapcsolatos elvárások sorában szerepelt. Amivel viszont egy iskolásnak rendelkeznie kell, fokozatosan kell megtanulnia.

A kisiskoláskor elérésekor a gyerekek különböző fejlettségi szinten vannak, amely a fejlődésbeli eltérés, az értelmi erők különbsége és a felkészítés változó formáiból adódik. Olyan módszerek alkalmazását tervezzük, melyek lehetővé teszik az egyéni ütemben való haladást, amely a tanulási képesség és a haladás kompetenciáinak kialakulását segíti.

Az óvodás gyermek nem készül direkt módon az iskolára, hanem éli a gyermeki életét, amely játékkal és tanulási helyzetekkel segíti a fejlődését, folyamatosan fejleszti a képességeit. A készülés folyamatos és fokozatos, komplex és differenciált, így az utolsó év célzott lehetőségeket biztosít a gyermekek számára.

Fontosnak tarjuk, hogy a szülői kompetenciát is megerősítsük.

Program felépítése:

  • beszéd- és szókincsfejlesztése
  • finommotorika fejlesztése
  • szem-kéz koordináció fejlesztése
  • dominancia erősítése
  • szerialitás fejlesztése
  • feladattudat, feladattartás kialakítása, elmélyítése
  • szabálytudat alakítása
  • kooperációra való felkészítés
  • test- és térérzékelést fejlesztő feladatok az egyéni és társas felelősségvállalás kialakításához
  • mozgásfejlesztés

A program megvalósulási formája: az iskolaérettség elérését támogató pedagógiai munka, tevékenységek játékos megvalósítása.

A program átfogó célja: Legyen örömteli, sikerorientált a tanulás.

abc

Budai Nagy Antal utcai óvoda

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Események a Budai Óvodában

Nincsenek események a napárban
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Budai Ovi Facebook